Gastropolia.pl

Sztućce – jak nakryć do stołu

Często potocznie nazywamy srebrami stołowe sztućce, nawet jeśli nie są wykonane z tego kruszcu. Lepiej pozostać przy nazwie sztućce, która określa bardziej ogólnie przedmioty stołowe, bo niezależnie od tego, z jakiego materiału są wykonane. Ciekawostką jest, że prawdziwe srebrne sztućce nie są wykonane z samego srebra, gdyż 100 procentowe srebro jest zbyt miękkie, dlatego, aby je wzmocnić zawsze dodaje się do srebra niewielkie ilości stopu metali.

Standardowo nakrycie składa się z pięciu elementów, czyli noża obiadowego, dwóch widelców i dwóch łyżek. Największy widelec jest widelcem obiadowym, a mniejszy używamy do sałatek lub deserów. Większej łyżki używamy do zupy, a mniejszej do herbaty lub kawy. Nóż natomiast jest jeden i służy nam do wszystkiego. Podstawowe nakrycie można uzupełnić dodatkowymi sztućcami, takimi jak na przykład szpatułka do masła, osobny nóż i widelec do ryb, widelec do owoców morza, nóż do steków, łyżeczka do kawy po turecku, łyżeczka do lodów, albo również dodatkowe widelczyki do deserów.

Jak ułożyć sztućce przy stole.
Należy pomiędzy kolejnymi sztućcami położonymi równolegle do siebie zachować odstępy, mniej więcej 1 cm. Widelce leżą po lewej stronie, a noże i łyżki po prawej. Jeżeli mamy w menu deser, srebra do deseru układamy nad talerzem.