Gastropolia.pl

Oszczędzanie w kuchni

Statystyki pokazują, że w przeciętnym polskim gospodarstwie domowym przeszło 25% dochodów przeznacza się na żywność i napoje. Porównując naszą sytuację z krajami Europy zachodniej należy stwierdzić, że jedzenie jest u nas ciągle stosunkowo drogie.

Być może to właśnie, dlatego wiele polskich pań domu stara się oszczędzać przede wszystkim na żywności. Sposobów na to jest wiele. Aby kategoria żywność nie pochłaniała zbyt wiele trzeba przede wszystkim starać się jak najwięcej potraw wykonywać samodzielnie. Jest to zdecydowanie najtańsze rozwiązanie, choć wymaga poświęcenia wiele czasu. Gotując samodzielnie w domu nie tylko oszczędzamy pieniądze, ale lepiej dbamy tez o zdrowie rodziny, bo produkty mniej przetworzone są lepsze dla naszego organizmu. Za potrawy najtańsze od lat uchodzą takie dania jak: pierogi, kopytka, gołąbki, frytki, placki ziemniaczane i zupy. Nie można też zapominać o niezwykle popularnym i tanim obiedzie, jaki są dania z makaronami i sosami. Jeśli w danej rodzinie spożywa się wiele potraw mięsnych warto kupować mięso od rolnika i samodzielnie je porcjować. Dobrym sposobem na oszczędzanie jest także wykonywanie domowych przetworów. Dżemy, soki, kompoty i sałatki warzywne wychodzą naprawdę tanio. Wreszcie, aby zaoszczędzić pieniądze można kupować większe ilość produktów, które są w promocji i jednocześnie nadają się do mrożenia. Gdy mamy gości poczęstujmy ich pysznym domowy ciastem zamiast podawać gotowe, drogie i pełne chemii sklepowe słodycze czy chipsy.